αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 6 κινήσεις που μπορείς να κάνεις, όταν είσαι σε επαγγελματικό αδιέξοδο: Μια Ελληνίδα wellness blogger εξηγεί

Οι 6 κινήσεις που μπορείς να κάνεις, όταν είσαι σε επαγγελματικό αδιέξοδο: Μια Ελληνίδα wellness blogger εξηγεί

Ίσως σου έχει τύχει και εσένα: Να πορεύεσαι σε έναν επαγγελματικό δρόμο και ξαφνικά να βρεθείς σε αδιέξοδο. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από το επαγγελματικό πεδίο που δραστηριοποιείται. Και τι μπορείς να κάνεις όταν το μυαλό «κολλάει» και δεν βλέπεις κάποιο καλό μονοπάτι μπροστά σου;

Το It’s Possible μίλησε με την Εκπαιδευτικό και wellness blogger, Πόλα Δρακοπούλου (το blog της theeudemonia.com). Η ίδια παραθέτει 6 συγκεκριμένες κινήσεις που μπορείς να κάνεις όταν βρεθείς σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Και κάπως έτσι, να «δραπετεύσεις» από την δύσκολη κατάσταση.

1. Γίνε συγκεκριμένος όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι

Τις περισσότερες φορές όταν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, τα πράγματα είναι θολά: δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που μας φταίει και γιατί μας φταίει. Συνεπώς είναι σημαντικό να πάρει κανείς χρόνο και ίσως και να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια, προκειμένου να προσδιορίσει καθαρά το είδος του «αδιέξοδου». Το επαγγελματικό αδιέξοδο μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, όπως ότι δεν με ικανοποιεί η δουλειά που έχω τώρα, αλλά θα ήθελα να εργαστώ στον τομέα μου, αλλά μπορεί να σημαίνει και οτι νιώθω ότι έχω κάνει επιλογές που δεν με εκφράζουν πια και θέλω να αλλάξω καριέρα. Είναι σημαντικό να είναι κανείς ανοιχτός και ειλικρινής απέναντι στο τι μπορεί να σημαίνει για τον ίδιο αυτό που βιώνει, χωρίς τον φόβο ότι «είναι αργά για μεγάλες αλλαγές».

2. Επικεντρώσου περισσότερο στο ‘πώς’ και όχι στον στόχο

Όποιο και αν είναι το αδιέξοδο, το να αδυνατούμε να θέσουμε έναν εντελώς ξεκάθαρο στόχο μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, να μας ακινητοποιήσει και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουε τίποτα πριν να προσδιορίσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε από την αρχή ποιο είναι ακριβώς το επόμενο βήμα. Η καθαρή σκέψη έρχεται μέσα από τη δράση και δεν προηγείται αυτής απαραίτητα, οπότε είναι σημαντικό να επενδύουμε χρόνο και ενέργεια σε όλα όσα μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλλαγή που επιθυμούμε, και όχι στην ίδια την αλλαγή. Με λίγα λόγια μην αφήνεις τον χρόνο να κυλάει άσκοπα, επικεντρώσου στο ‘πώς’, γιατί εξάλλου ο στόχος στην πορεία πολλές φορές αλλάζει ή και προσαρμόζεται με απροσδόκητους τρόπους.

3. Επένδυσε στις ‘σωστές’συναναστροφές

Η σύνδεση με ανθρώπους που λόγω της εμπειρίας τους και του τρόπου ζωής τους μπορούν να μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό και ωφέλιμο, είναι από τα πιο αξιόπιστα ‘εισιτήρια’ για αλλαγή. Ανοίξου σε νέους κύκλους και κάνε παρέα ακόμη και με ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχες πειστεί ότι δεν θα μπορούσες να συναστραφείς μαζί τους. Όλοι έχουν κάτι να σου δώσουν και κάτι να πάρουν και είναι όλα σημαντικά. Οι γνωριμίες που θα σε πάνε μπροστά είναι αυτές που βασίζονται πραγματικά σε ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, ειλικρίνια και εμπιστοσύνη.

4. Δοκίμασε νέα πράγματα

Η ανοιχτότητα γενικότερα, και όχι μόνο στις σχέσεις, έχει πάντα τη δυνατότητα να φέρει ανανέωση και αλλαγή. Ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι ή κάτι που ήθελες πάντοτε να δοκιμάσεις και δεν το τολμούσες. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι έχεις πάθος για κάτι νέο, ενώ ταυτόχρονα εξερευνάς, καλλιεργείς και εμπλουτίζεις τις δεξιότητές σου.

5. Αξιολόγησε ρεαλιστικά τις δυνατότητές σου

Να είσαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός γίνεται με τα προτερήματά σου και τις αδυναμίες σου. Ούτε το να υπερεκτιμάς ούτε το να υποτιμάς τις δυνατοτητές σου θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις. Όλοι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία, οπότε μην χάνεις χρόνο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Αντίθετα, επένδυσε αυτόν τον χρόνο στο να βελτιώνεσαι συνεχώς και να εξελίσσεις τα δικά σου χαρίσματα, που ούτως ή άλλως είναι μοναδικά.

6. Βάλε πλάνο

Ο δρόμος για την αλλαγή θα είναι γεμάτος νέα δεδομένα και πληροφορίες αλλά και νέα εμπόδια, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να υπολογίζει προχωρώντας προς το να γίνεται σταδιακά πιο ξεκάθαρο το τι είναι αυτό που επιθυμεί. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρος ο στόχος εξαρχής, αλλά το ότι υπάρχει στόχος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να υπενθυμίζεται διαρκώς, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην αξιοποιήσουμε κανένα από τα εργαλεία που αποκτάμε στην πορεία. Σε αυτό βοηθά πολύ το να υπάρχει ένα πλάνο: θέσε στον εαυτό σου ορισμένους περιορισμούς, χρονικούς και όχι μόνο, και διατύπωσε με σαφήνεια μικρότερους στόχους που θες να φτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάνε συχνά επαναξιολόγηση. Αν δεν τους πετυχαίνεις, θα ξέρεις ότι θα πρέπει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Όπως και να έχει, μπορεί να αλλάζεις διαδρομή, αλλά θα παραμένεις σε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 14 =